Basında Biz



Kayseri’nin ilk kütüphanesi yeniden kuruldu

Milligazete/06 Kasım 2009

Kayseri'de, Kanuni Sultan Süleyman döneminde uzun yıllar kadılık yapan Bedrettin Mahmud tarafından kurulan kentin bilinen ilk kütüphanesi, yeniden açılıyor.

Tarihçi-yazar Mehmet Çayırdağ, yaptığı açıklamada, dönemin Kayseri kadısı Bedrettin Mahmud'un 1552 yılında evinde kütüphane kurduğunu ve burası ile ilgilenmeleri için de memurlar görevlendirdiğini söyledi.

Kadı Mahmud Kütüphanesi'nin Kayseri'nin bilinen ilk kütüphanesi olduğunu ifade eden Çayırdağ, şöyle devam etti:

''Kadı Mahmud, vakfiyesinde kütüphanede bulunan 278 kitabın isimlerini ve bunların hangi şartlarda ödünç verileceğini tek tek yazmış. Kendisi öldükten sonra da kütüphanenin Bedesten'e taşınmasını istemiş. Ancak, kütüphanenin Bedesten'e taşınıp taşınmadığını bilemiyoruz. Kütüphanenin ne zaman kapatıldığına ilişkin de bilgi de yok.''

Kadı Mahmut Kütüphanesi Sorumlusu İpek Erciyes de kütüphanenin Kadı Mahmud Vakfı'nın bir kültür hizmeti olarak yeniden kurulduğunu kaydetti.

Kütüphanenin herkese açık olduğunu, ancak daha çok araştırmacıların yararlanabileceği kitapların yer aldığını dile getiren Erciyes, ''Kütüphanemizde vakfedilen 400 ciltlik kitaptan 292 cildinin yeni basımı yer alıyor. Vakfiyede yer alan kitapların tamamına ulaşmak kütüphanemizin amaçları arasında geliyor. Bu konuda gerekli çalışmaları yaparak koleksiyonumuzu tamamlamak istiyoruz'' diye konuştu.

Erciyes, kütüphanede yaklaşık 8 bin kitap bulunduğunu, bunların birçoğunun Osmanlı Tarihi, Cumhuriyet Tarihi, Atatürk, Genel Türk Tarihi ve Türk Kültürü içerikli kitaplar ile İslam eserleri olduğunu belirterek, özel olarak hazırladıkları ''Kayseri Köşesinde'' ise Kayseri'yi konu alan, Kayseri'de yayımlanan, Üniversite ve belediye yayınlarına, Kayserili şair ve yazarların 2 binden fazla eserine yer verdiklerini sözlerine ekledi.

Kadı Mahmud Vakfı Mütevelli Yahya Cüneyt Kocabay da ilgili yıllarda matbaa baskısının söz konusu olmadığı, kitapların tamamının el yazması olduğu dikkate alındığında, bugün az gibi görünen 400 cilt kitabın ne kadar ayrı bir değer taşıdığının daha iyi anlaşılabileceğini anlattı.

Birçok kaynakta esnaf ya da bedesten kütüphanesi türüne örnek gösterilen Kadı Mahmud Kütüphanesi'nin, aslında öğrenciler için kurulmuş bir kütüphane olduğuna dikkati çeken Kocabay, şöyle konuştu:

''Vakfiyede, kefalet ya da rehin karşılığı emanet kitap alım şartları tüm detayı ile tanımlanmıştır. Ayrıca vakfiyede, 'Her yıl Ramazan ayında mütevelli, nazır ve kütüphane muhafızı, evlat elinde bile olsa bütün kitapları toplayıp sayacaklar. Onları toz ve zarar veren şeylerden temizledikten sonra, defterde yazıldığı şekilde yerlerine koyacaklar. Memleketi terk edecek, kitaba bir zarar verebilecek, kendinde alıkoyarak talebenin istifadesine mani olacak kişilere istenildiğinde kitap verilmeyecek' denmektedir. O dönemde bu kadar detaylı düşünülerek oluşturulmuş kütüphane kuralları, gerçekten bizleri bugün hayret içinde bırakmaktadır. Aynı zamanda kitaplara verilen değeri anlamamıza da imkan vermektedir.''

Melikgazi Mahallesi'nde 225 metrekare alan üzerine kurulan Kadı Mahmud Kütüphanesi, 6 Kasım Cuma günü (bugün) törenle hizmete açılacak.

http://www.bbyhaber.com/bby/2013/03/04/kadi-mahmud-kutuphanesi-tanitimi/

http://www.zaman.com.tr/gundem_kayserinin-bilinen-ilk-kutuphanesi-yeniden-aciliyor_911963.html

http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1158923

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diger/97260/ic_Anadolu_da_kultur-sanat_etkinlikleri.html#

http://www.kayserianadoluhaber.com.tr/haber/450-yillik-kutuphane-canlandirildi-4483

http://www.kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/778

 




Çalışma Saatlerimiz


Hafta İçi: 08.30-13.15 14.15-18.00
Hafta Sonu: 09.00-13.15 14.15-18.00

NOT: Pazar Günleri ve Resmi Tatil Günlerinde Kütüphanemiz Hizmet Vermemektedir

İstatistik


Online Dün Bugün Toplam
1 41 23 151278